iPads att tänka på

När ni startar upp med iPads i klassen är det några saker ni bör tänka på. 

1. Vem ska stå för apple-id:t?
För att kunna ladda ner/köpa appar måste ni ha ett apple-id. För att skapa ett apple-id behöver ni en fungerande mailadress. Det är till denna adress som alla kvitton på köp av appar kommer. Om ni använder paddan i en klass med flera olika användare kan IT-service skapa ett sk device-konto som ni kan använda för att skapa apple-id. Hör av er om ni behöver hjälp med detta.

2. Vem ska stå för mailkontot?
Att ha ett mailkonto kopplat till paddan är bra om eleverna tex vill maila ett arbete från paddan. Ni kan använda samma mailkonto som ni använder till att registrera erat apple-id. Använder ni ett sk device-konto kan ni bara använda detta till att maila inom organsiationen (alltså endast till varberg.se-adresser).

3. Vilka eventuella begränsningar ska ni ha på paddorna?
På iPad:en kan ni ställa in begränsningar. Tex att inte tillåta köp inuti app, inte tillåta att man tar bort program osv. Detta gör ni under inställningar > begränsningar. Ni måste göra detta på alla paddor. Film om detta här.

4. Var ska eleverna spara arbeten de gör?
Ipad:en funkar bäst om alla elever har var sin. Där är vi inte ännu så ni kommer att möta problemet att eleverna vill kunna få ut sina arbeten ur paddan och spara dem externt. Det finns ingen optimal lösning för detta. Arbeten som elever gör sparas i appen då paddan saknar filsystem. Vill eleven ha ut arbetet får det mailas alternativt sparas på nätet i någon form av molntjänst, exempelvis Dropbox eller Skydrive. Problemet med detta är att alla appar inte låter dig spara i en molntjänst. I dagsläget verkar Dropbox vara den tjänst som funkar med flest appar. Skydrive fungerar också till flera av de ”stora” apparna.

Här en länk till en självstudiekurs i hur man använder iPad

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s