Inläsningstjänst

Skärmavbild 2016-02-15 kl. 10.57.20Ett inläst läromedel är en ljudversion av den tryckta läroboken.  Den gjordes från början som en anpassning för elever med särskilda behov, främst läs- och skrivsvårigheter, men passar även elever med synnedsättning, koncentrationssvårigheter, elever som lättare tar till sig kunskap genom att lyssna etc.  Det är en tjänst som alla elever kan använda.

Inläsningstjänst har ett stort utbud av läromedel, men även en del skönlitteratur och lättlästa böcker. Det inlästa läromedlet används oftast parallellt med boken. Ljudet blir ett stöd i läsningen och bilder och diagram finns i boken. Till många av de lättlästa böckerna och till en del läromedel visas även texten på skärmen.

Du kan läsa/lyssna på läromedel direkt i din mobil, i din iPad eller på datorn.  För att lyssna i mobilen eller på din iPad behöver du ladda ner appen: Inläsningstjänst och logga in med dina inloggningsuppgifter. Du kan ladda ner böckerna på din dator, iPad eller mobil eller lyssna på strömmande.

Vi har även en tjänst som heter: Studiestöd på modersmål.

Den riktar sig till nyanlända elever och elever med nybörjarkunskaper i svenska. Den kan även användas av flerspråkiga elever som har varit en längre tid i Sverige. Studiestödet består av en studiehandledning i ljudboksform kopplat till ett visst läromedel. Stödet är på elevens modersmål och hjälper eleven tillgodogöra sig lärobokens innehåll.

Studiestöd på modersmål är en ganska ny tjänst och den är under uppbyggnad. Läromedel finns på arabiska och somaliska, men börjar även komma på dari och tingrinja.

Inloggning: Alla pedagoger och elever ska ha ett konto där användarnamnet är din e-postadress, ex. ”för- och efternamn”@varberg.se. Om du inte har ett konto, så prata med någon av dina kollegor som kan hjälpa dig att skapa ett eller skicka en e-post till ingrid.johansson2@varberg.se  Elever på PS har samma inloggning som i V-klass.

Annonser