Intryck från SETT 2012

Här kommer lite korta reflektioner från SETT-mässan. Föreläsarna på de olika passen höll genomgående hög kvalité och det fanns en hel del intressanta montrar att besöka däremellan. Vi noterar en snabb utveckling mot att eleverna i grundskolan arbetar med en ‘platta’ istället för en bärbar dator. Utvecklingen på området går blixtsnabbt och att förutsäga framtiden är en utmaning!

Håkan Fleischer – forskningsläget kring 1-1 Om forskningsläget kring 1-1. Han konstaterade att den inte är vidare omfattande och misstänk positiv. Det intressanta med forskningen är kanske det som man inte tittar på… Det är mötet mellan lärare och elev som är det viktiga och det finns forskning som tyder på att dessa möten ökar med 1-1. Hur vi utnyttjar detta avgör vilken effekt 1-1 kommer att få i skolan.

http://www.fleischer.se/blogg/

Joachim Thornström – iBooks Author Visade verktyget iBooks Author, ett verktyg för att skapa interaktiva digitala böcker. Möjligheten för lärare att skapa professionella digitala böcker kan förändra hur vi ser på läromedel i framtiden. Fräckt blir det i alla fall när bild, ljud och text paketeras och delas via iBook.

http://thornström.se/

Lena Gällhagen – appar i förskola och skola Visade appar för förskola och skola. Nacka satsar, till Björklunds förskräckelse, stort på iPads i de yngre åldrarna. En presentation som avslutades med allsång i Garage Band.

http://blogg.nacka.se/skolor/ipadsiforskolan/

Aron Solomon Om skolan som förlegad konstruktion där marknadskrafterna fått för mycket att säga till om. Vi har hört det förr men vi måste skapa en skola som är designad för eleverna.

http://www.aronsolomon.com/

Daniel Barker – The Flipped Classroom Visade hur han organiserat sin undervisning utifrån iden med ”the flipped classroom”. Det bygger på att läraren filmar sina genomgångar och låter eleverna ta del av dem innan lektionen. Lektionstiden kan användas till testande, experimenterande och diskussioner och inte som tidigare åt föreläsningar av läraren. The flipped classroom visar hur IT i skolan möjliggör att fokusera på elevernas lärande istället för lärarens undervisning.

http://barkersthlm.blogspot.se/

 Husbygårdsskolan – iPads från F-9 Om hur de använder iPads från F-9. grundskolan. Begränsningar finns visserligen i paddan men kompletterat med ett antal bärbara/stationära räcker det sannolikt till det mesta vi vill göra med ett digitalt verktyg. Goa presentationer av frejdiga elever!

http://www.husbygardsskolan.stockholm.se/

Christina Löfving Motivation att lära – hur hjälper vi eleverna att utveckla det? Christina berätta om vikten att utmana och utveckla elevernas motivation till lärande. Hon tryckte på vikten av sammanhang, tillit och tron på att motivation går att utveckla som recept för en bättre lärmiljö.

http://itmamman.se/wordpress/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s